Dodir reči
Dobro došli na forum..DODIR REČI

Mesto za odmor i relaksaciju..dobro društvo i mnoštvo različitih tema čine ovaj forum jedinstvenim..

Ako vam je potrebno mesto za opuštanje posle napornog dana, ne tražite dalje..


Da bi ste videli sve teme, odvojite par minuta za registraciju i družite se sa nama..

Delite
Pogledaj prethodnu temuIći dolePogledaj sledeću temu
avatar
sebastjan
...
...
Muški Posts : 208
Likes : 21
Join date : 10.10.2016
Age : 52
Location : Fotelja

SRBIJA NA ISTOKU ILI ZAPADU

taj Pet 14 Okt 2016, 18:59
U sve većim i sve više rastućim tenzijama izmedju Rusije i Nato-a, Srbija traži svoje mesto.

Sred Balkana okružena zemljama EU i NATO-a saveza Srbija i Srpski narod pokušavaju da se što je bolje moguće, bezbedno pozicioniraju, ali gde ? Opredeljenje i pravac kojim se već više godina ide je direktno članstvo u EU. Što se tiče samog geografskog položaja, zatim zemalja u okruženju i ekonomskih tokova, to bi bilo verovatno najracionalnije rešenje. Ali članstvo u EU podrazumeva kompletno političko pa i vojno svrstavanje na stranu zapadne alijanse koja je zauzela konfrotirajući stav prema Rusiji.

Ne tako davno ...svi mi ..Srpski narod u obe zemlje ...imali smo direktan vojni sukob sa Nato-om. Politički ciljevi i stavovi su nam dijametralno suprotni, pripadnost nekom narodu, sami koreni, versko opredeljenje jezik i kultura su potpuno različiti, istorija nam je opterećena ratovima, sadašnjost istim tim ratovima iznudjena, a budućnost neodredjena i rizična u stalnoj tenziji da ne zapadnu u nove sukobe zbog silom nametnutih rešenja. Kroz istoriju gledano i u prvom i drugom svetskom ratu, pa i sada ovim skorašnjim oružanim sukobima na ovim prostorima, neprijateljstvo i ratovi su vodjeni baš sa istim onim zemljama kojima sada težimo. Da li zaista osećamo da nam je to ispravan put?

Da li bi Srbija i Srpski narod u dve zemlje ostvarili svoje ciljeve u EU, i koji su to uopšte ciljevi, ponekad se zapitam, ili bi se radije okrenuli Ruskoj zemlji koja nam je i po jeziku i po kulturi i po političkim ciljevima najbliža, ili da kažem duhovno srodna, ali geografski i teritorijalno odsečena. Opet kroz istoriju gledano, od Rusije smo uvek imali zaštitu, koju i sada dobijamo. Ako ne vojnu, onda političku, kroz institucije UN-a i saveta bezbednosti, a što opet ni malo nije beznačajno. Pripadamo istom narodu, sa sličnim jezikom, iste smo vere i političkih ubedjenja. I da li bi približavanje zapadnoj alijansi ...korak po korak ...bilo ono što zapravo želimo?

I da li je onda Srbiji mesto na zapadu ili na istoku ? I koja je cena svrstavanja na stranu zapada, a koja ako ostanemo privrženi istoku?
avatar
Sanjalica
...
...
Ženski Posts : 1595
Likes : 41
Join date : 10.10.2016

Re: SRBIJA NA ISTOKU ILI ZAPADU

taj Pon 24 Okt 2016, 15:41
S obzirom da geografski smo na takvom mestu izmedju istoka I zapada, uvek cemo biti na meti. Svi bi da nas osvajaju.Tako je I istorija pokazala. Pokusano je da budemo nesvrstani, mislim da jos uvek pripadamo ali da se na to zaboravilo. Bilo na koju stranu imali bi posledice druge strane. Ono sto mislim je da bi trebalo istoku , ipak smo mi slovenske duse.
Pogledaj prethodnu temuNazad na vrhPogledaj sledeću temu
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu