Mesa Selimovic
3 posters
Strana 1 od 1
Mesa Selimovic
[You must be registered and logged in to see this image.]
Рођен је [You must be registered and logged in to see this link.] [You must be registered and logged in to see this link.]. године у [You must be registered and logged in to see this link.]. У родном граду завршио је основну школу и гимназију. Године [You must be registered and logged in to see this link.]. уписао се на студијску групу [You must be registered and logged in to see this link.] и југословенска књижевност [You must be registered and logged in to see this link.]. Дипломирао је [You must be registered and logged in to see this link.]. године, а од [You must be registered and logged in to see this link.]. до [You must be registered and logged in to see this link.]. године ради као професор Грађанске школе, а потом је [You must be registered and logged in to see this link.]. постављен за суплента у Реалној гимназији у Тузли.
Прве две године рата живео је у Тузли, где је био ухапшен због сарадње са [You must be registered and logged in to see this link.], а у мају [You must be registered and logged in to see this link.]. године прешао је на ослобођену територију. Тада је постао члан [You must be registered and logged in to see this link.] и члан [You must be registered and logged in to see this link.]-а за источну Босну, потом је био [You must be registered and logged in to see this link.]. Године [You must be registered and logged in to see this link.]. прешао је у [You must be registered and logged in to see this link.], где је обављао значајне политичке и културне функције. Од [You must be registered and logged in to see this link.]. године живео је у [You must be registered and logged in to see this link.] и радио као:
Године [You must be registered and logged in to see this link.]. је пензионисан и преселио се у Београд. Био је редовни члан [You must be registered and logged in to see this link.].
Рођен је [You must be registered and logged in to see this link.] [You must be registered and logged in to see this link.]. године у [You must be registered and logged in to see this link.]. У родном граду завршио је основну школу и гимназију. Године [You must be registered and logged in to see this link.]. уписао се на студијску групу [You must be registered and logged in to see this link.] и југословенска књижевност [You must be registered and logged in to see this link.]. Дипломирао је [You must be registered and logged in to see this link.]. године, а од [You must be registered and logged in to see this link.]. до [You must be registered and logged in to see this link.]. године ради као професор Грађанске школе, а потом је [You must be registered and logged in to see this link.]. постављен за суплента у Реалној гимназији у Тузли.
Прве две године рата живео је у Тузли, где је био ухапшен због сарадње са [You must be registered and logged in to see this link.], а у мају [You must be registered and logged in to see this link.]. године прешао је на ослобођену територију. Тада је постао члан [You must be registered and logged in to see this link.] и члан [You must be registered and logged in to see this link.]-а за источну Босну, потом је био [You must be registered and logged in to see this link.]. Године [You must be registered and logged in to see this link.]. прешао је у [You must be registered and logged in to see this link.], где је обављао значајне политичке и културне функције. Од [You must be registered and logged in to see this link.]. године живео је у [You must be registered and logged in to see this link.] и радио као:
- професор Више педагошке школе,
- доцент Филозофског факултета,
- уметнички директор „Босна-филма“,
- директор драме Народног позоришта,
- главни уредник ИП „Свјетлост“.
Године [You must be registered and logged in to see this link.]. је пензионисан и преселио се у Београд. Био је редовни члан [You must be registered and logged in to see this link.].
Sanjalica- ...
Re: Mesa Selimovic
Mehmed (Meša) Selimović ([You must be registered and logged in to see this link.], 26. aprila 1910. – [You must be registered and logged in to see this link.], 11. jula 1982.), bosansko-hercegovacki pisac muslimanske veroispovesti. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. [You must be registered and logged in to see this link.]. godine upisao se na studijsku grupu [You must be registered and logged in to see this link.] i jugoslovenska knjizevnost Filozofskog fakulteta u [You must be registered and logged in to see this link.]. Diplomirao je [You must be registered and logged in to see this link.]. godine, a od [You must be registered and logged in to see this link.]. do [You must be registered and logged in to see this link.]. godine radi kao profesor Građanske škole, a potom je ([You must be registered and logged in to see this link.]) postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Prve dvije godine rata zivi u Tuzli, gdje ga hapse zbog suradnje sa NOP-om, a u maju [You must be registered and logged in to see this link.]. godine prelazi na oslobođenu teritoriju, postaje član [You must be registered and logged in to see this link.] i član Agitprop-a za istočnu [You must be registered and logged in to see this link.], potom je politički komesar Tuzlanskog odreda, a [You must be registered and logged in to see this link.]. godine prelazi u Beograd i obavlja značajne političke i kulturne funkcije. Od [You must be registered and logged in to see this link.]. godine živi u [You must be registered and logged in to see this link.] i radi kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umjetnički direktor "[You must be registered and logged in to see this link.]", direktor drame Narodnog pozorišta, glavni urednik IP "[You must be registered and logged in to see this link.]". [You must be registered and logged in to see this link.]. godine penzioniran je i seli u Beograd.
Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada ([You must be registered and logged in to see this link.]), GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.
Umro je [You must be registered and logged in to see this link.] [You must be registered and logged in to see this link.]. godine u [You must be registered and logged in to see this link.].
Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada ([You must be registered and logged in to see this link.]), GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.
Umro je [You must be registered and logged in to see this link.] [You must be registered and logged in to see this link.]. godine u [You must be registered and logged in to see this link.].
Sanjalica- ...
Sudbina me je postavila na ovu stazu, za drugu ne znam. I koračaću po njoj dok u meni ima snage. Treba tako, to je moj zadatak i moja životna svrha. Ne pitam da li je pravedna, moja je...Meša Selimović
Sanjalica- ...
Meša Selimović – citati o prijateljstvu
Svakome ću priznati pravo da me prevari, osim prijatelju.
Prijateljstvo se ne bira, ono biva, ko zna zbog čega, kao ljubav.
Ne mogu birati ljude kakve želim, niti u njima samo ono što je dobro. Moram da primim ili odbijem ljude koje mi život šalje, i ono što je u njima, nerazdvojeno. I možda bih grdno pogriješio kad bih prihvatio samo svece, kad bi ih i bilo, jer su sigurno nepodnošljivo dosadni.
Uvijek sam smatrao da je prijatelj čovjek koji i sam želi oslonac, polutina koja traži dopunu, nesiguran u sebe, pomalo smoljav, nužno dosadan, mada drag, jer izanđa, kao žena.
Tako je bolje, bez slatkih riječi, bez praznog smiješka, bez varanja. Sve je lijepo dok ništa ne tražimo, a prijatelje je opasno iskušavati. Čovjek je vijeran samo sebi.
Neprijateljstvo obavezuje kao i prijateljstvo.
Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, biću ti prijatelj.
Svakome ću priznati pravo da me prevari, osim prijatelju.
Prijateljstvo se ne bira, ono biva, ko zna zbog čega, kao ljubav.
Ne mogu birati ljude kakve želim, niti u njima samo ono što je dobro. Moram da primim ili odbijem ljude koje mi život šalje, i ono što je u njima, nerazdvojeno. I možda bih grdno pogriješio kad bih prihvatio samo svece, kad bi ih i bilo, jer su sigurno nepodnošljivo dosadni.
Uvijek sam smatrao da je prijatelj čovjek koji i sam želi oslonac, polutina koja traži dopunu, nesiguran u sebe, pomalo smoljav, nužno dosadan, mada drag, jer izanđa, kao žena.
Tako je bolje, bez slatkih riječi, bez praznog smiješka, bez varanja. Sve je lijepo dok ništa ne tražimo, a prijatelje je opasno iskušavati. Čovjek je vijeran samo sebi.
Neprijateljstvo obavezuje kao i prijateljstvo.
Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas. Ne mogu da mu kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem, biću ti prijatelj.
Sanjalica- ...
"Sad sam shvatio: to je prijateljstvo, ljubav prema drugome. Sve drugo može da prevari, to ne može. Sve drugo može da izmakne i ostavi nas puste, to ne može, jer zavisi od nas.
Ne mogu da kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem: biću ti prijatelj."
(Derviš i smrt)
Ne mogu da kažem: budi mi prijatelj. Ali mogu da kažem: biću ti prijatelj."
(Derviš i smrt)
Sanjalica- ...
Malena40- ...
Hermosa Preciosa- ...
Strana 1 od 1